112464

Вагрiч та чорний квадрат

Фільм Загданського присвячений життю та творчості Вагріча Бахчаняна – художника, поета-концептуаліста. Режисер поєднує традиційний документальний фільм з анімацією, перфомансом та арт-інсталяціями. Кінематографічні експерименти тут стають алегорією до самого Бахчаняна – сюрреаліста і авангардиста.

10.04.2016 / неділя / час 19.00

Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21

Вхід вільний

США-Україна, 2015 рік, 81 хв.

режисер: Андрій Загданський

сценарій: Андрій Загданський

оператор: Володимир Гуєвський, Андрій Загданський

продюсери: Геннадій Кофман, Ольга Бесхмельниціна, Андрій Загданський

виробництво: AZ Films LLC & MaGiKa Film

Повнометражний документ розповідає історію одного з найяскравіших артистів з-поміж радянської еміграції в США – Вагріча Бахчаняна. У фільмі використано малюнки, афоризми і колажі художника, які демонструють його абсурдистський та сюрреалістичний світ. І є в тому світі загадка – таємниця чорного квадрату. У королівство Бахчаняна нас супроводжують його приятелі і родичі, що оповідають комічні та сумні історії з життя митця – радянського майстра нерадянської душі; концептуаліста, що був одним з перших представників харківського конструктивізму та авангарду; вільної людини, яка, незважаючи на всі можливості адаптації у еміграції, лишилася сама по собі.

Для когось фільм може виявитися цікавою історією митця, для інших – нагадуванням про свободу творчості, ламання конвенцій, пошук глибини у щоденних незвичних рішеннях. Кожному він розповість щось своє, ясна річ; але також ясно після перегляду цього фільму, що на площі Свободи у Харкові має стояти пам’ятник не Леніну…

Андрій Загданський

Український режисер, документаліст, незалежний продюсер. Народився 9.03. 1956 року в Києві. Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Довго працював над створенням науково-популярних фільмів, у 1988-1992 працював як режисер у незалежній студії Четвер. Дебютував кінофільмом "Тлумачення сновидів", завдяки котрому здобув популярність у країні і закордоном. Живе та працює в США (від 1992), де здобув ім'я цікавого та контраверсійного митця.

Фільмографія:

1990 – Тлумачення сновидів / Interpretation of Dreams

2007 – Оранжева зима / Orange Winter

2010 – Мій батько Євген / My Father Evgeni

2013 – Тротуари Парижа / Trottoirs de Paris

2015 – Вагрiч та чорний квадрат/ Vahrich and black square



Share This:

facebooktwittergoogle_pluslinkedin