zelena kofta

Zielona kurtka

Siedmioletni chłopiec znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Nieudolne działania policji oraz brak zaangażowania w sprawę reszty rodziny zmuszają nastoletnią Olję do wymierzenia sprawiedliwości na własną rękę temu, który wykradł jej braciszka w zielonej kurtce.

07.04.2016 / czwartek / godz. 20.00

Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21

Wrocław / Wstęp wolny

kraj i rok produkcji: Ukraina 2013

czas trwania: 100’

kolor: kolorowy

język: ukraiński

reżyser: Wołodymyr Tychyj

scenariusz: Wołodymyr Tychyj

zdjęcia: Serhij Stecenko

obsada: Oleksandra Pet’ko, Jurij Odynokyj, Borys Hawrylenko

producent: Denys Iwanow, Ihor Sawyczenko, Wołodymyr Tychyj

produkcja: ArtHouse Traffick

nagrody: Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Odessie 2014 – najlepszy pełnometrażowy film ukraiński

Thriller psychologiczny ukazujący dramat moralno-społecznego zwyrodnienia człowieka.

Był ubrany w zieloną kurtkę – tak nastoletnia Olja opisuje siedmioletniego brata, który przez chwilę jej nieuwagi znika z podwórka w niewyjaśnionych okolicznościach. Miesiące poszukiwań, podczas których brak jakichkolwiek informacji o żądaniach okupu za dziecko czy znalezionym ciele, nie przynoszą żadnych rezultatów, w efekcie czego policja zamyka śledztwo. Targana poczuciem winy Olja postanawia rozwiązać zagadkę na własną rękę. Bliscy dziewczyny w specyficzny sposób przyjmują zaginięcie chłopca: matka-histeryczka zaczyna nadużywać środków na uspokojenie, ojciec mający nową rodzinę pozostaje obojętny wobec wydarzeń, a przyjeżdżający w celu pocieszenia córki i wnuczki dziadek z prowincji cieszy się, że może zająć wolne łóżko chłopca. W bezdusznym świecie dorosłych największe zaangażowanie w sprawę wykazuje nierozumiana i osamotniona w swym dążeniu Olja.

Brudne osiedla Kijowa, trzęsący się kadr, muzyka lecąca tylko ze słuchawek głównej bohaterki. Dokumentalna maniera filmu odzwierciedla codzienność ludzkich dramatów.

Wołodymyr Tychyj

Ukraiński producent, reżyser i scenarzysta urodzony 25 lutego 1970 roku w Czerwonogrodzie. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenka-Karego w Kijowie. Pracował w różnych studiach telewizji państwowej (1+1, Danaprys-film) jako reżyser reklam, seriali i programów telewizyjnych. Zasłynął w latach 90-tych filmem krótkometrażowym Rusalońka, zdobywając szereg nagród na festiwalach międzynarodowych: m.in. Grand Prix MFF Alternative (Rumunia) czy MFFK Berlin. Obecnie Tychyj, dzięki reżyserii dokumentalnego projektu opisującego rewolucję na Majdanie #BABYLON`13, jest jednym z najbardziej znanych ukraińskich twórców filmowych. Członek Ukraińskiej Akademii Filmowej.

Filmografia:

2009 – Frajerzy. Arabeska/МудакиюАрабески/Asshole. Arabesque.

2010 – Ukraino.Goodbye!/ Україно, Goodbye!/Ukraine.Goodbye!

2013 – Zielona kurtka/Зелена кофта/Green Jacket.

2013 – Babylon’13/Вавилон'13/Babylon’13

2015 – Nasza Nadija/Наша Надія/Our Nadia

137603071544_1865



Share This:

facebooktwittergoogle_pluslinkedin