Jeńcy

Jeńcy

Młody student biologii Saszko postanawia odszukać żołnierza Berkutu, którego podczas wydarzeń na Majdanie wziął do niewoli. Na swojej drodze spotyka Iwana odkrywającego przed nim niejedną tajemnicę Rewolucji. Czy to, czego się dowie wpłynie na jego obraz walki o godność?

09.04.2016 / sobota / godz. 20.00

Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21

Wrocław / Wstęp wolny

kraj i rok produkcji: Ukraina 2016

czas trwania: 129’

kolor: kolorowy

język: ukraiński

reżyser: Wołodymyr Tychyj

scenariusz: Wołodymyr Tychyj

zdjęcia: Babylon’13

montaż: Babylon’13

muzyka: Anton Bajbakow, Okean Elzy

obsada: Ołeksandr Kłoczko, Iwan Bubenczyk

producent: Wołodymyr Tychyj

produkcja: Babylon’13

nagrody: 2015: Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Odessie – nagroda Work in Progress.

Bodźcem do stworzenia filmu był zjazd rodzin Niebiańskiej Sotni – osób poległych w trakcie wydarzeń na Majdanie w latach 2013-2014. Dokument opisuje Rewolucję Godności, stanowiąc jednocześnie hołd dla wszystkich walczących. Bohaterowie historii to – mieszkający obecnie we Lwowie – Saszko Kłoczko i Iwan Bubenczyk. W czasie kulminacyjnych walk Saszko złapał do niewoli żołnierza Berkutu i zmusił go do złożenia broni. Po kilku miesiącach od tamtych wydarzeń postanawia odszukać swego antagonistę. Motywacją nie jest chęć zemsty lub wymierzania sprawiedliwości. Chłopak kieruje się czysto humanistycznymi, socjologicznymi przesłankami: chce spojrzeć na przeciwnika jak na człowieka, zobaczyć jak potoczyły się losy ludzi z drugiej strony barykady. Czy uda się Saszce odnaleźć berkutowca? Jaki wpływ na jego poszukiwania będzie miał żołnierz-ochotnik Iwan, którego spotka na swej drodze?

Premiera filmu na Ukrainie miała miejsce 20 lutego 2016 roku, w ponowną rocznicę najtragiczniejszych wydarzeń Majdanu.

Wołodymyr Tychyj

Ukraiński producent, reżyser i scenarzysta urodzony 25 lutego 1970 roku w Czerwonogrodzie. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenka-Karego w Kijowie. Pracował w różnych studiach telewizji państwowej (1+1, Danaprys-film) jako reżyser reklam, seriali i programów telewizyjnych. Zasłynął w latach 90-tych filmem krótkometrażowym Rusalońka, zdobywając szereg nagród na festiwalach międzynarodowych: m.in. Grand Prix MFF Alternative (Rumunia) czy MFFK Berlin. Obecnie Tychyj, dzięki reżyserii dokumentalnego projektu opisującego rewolucję na Majdanie #BABYLON`13, jest jednym z najbardziej znanych ukraińskich twórców filmowych. Członek Ukraińskiej Akademii Filmowej.

Filmografia:

2009 – Frajerzy. Arabeska / МудакиюАрабески / Asshole. Arabesque.

2010 – Ukraino.Goodbye! / Україно, Goodbye! / Ukraine.Goodbye!

2013 – Zielona kurtka / Зелена кофта / Green Jacket.

2013 – Babylon’13 / Вавилон'13 / Babylon’13

2015 - Nasza Nadija / Наша Надія / Our Nadia

Jeńcy 2



Share This:

facebooktwittergoogle_pluslinkedin