za dwoma zającami 2

Dwie sroki za ogon

Lekkomyślny cyrulik przegrywa w karty cały majątek. Postanawia poprawić swą opłakaną sytuację finansową żeniąc się z zamożną panną Pronią, choć jego serce wzdycha do kogoś innego. Tragikomiczny splot intryg osadzony w scenerii Kijowa początku XX wieku.

21.04.2016 / czwartek / godz. 20.00

Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 Wrocław

Wstęp wolny

kraj i rok produkcji: Ukraina (USRR) 1961

czas trwania: 77’

kolor: kolorowy

język: ukraiński/rosyjski

reżyser: Wiktor Iwanow

scenariusz: Wiktor Iwanow

zdjęcia: Wadym Ilienko

montaż: Warwara Bondina

muzyka: Wadym Homoljaka

obsada: Oleh Borysow, Marharyta Krynycyna, Mykoła Jakowczenko, Natalija Naum, Anatolij Jurczenko

produkcja: Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki

nagrody: 1999 – Ukraińska Nagroda Filmowa im. O. Dowżenki – najlepszy reżyser, najlepszy operator, najlepszy aktor, najlepsza aktorka

Kijów początku XX wieku. Uchodzący za fircyka i lekkoducha właściciel salonu fryzjerskiego, Gołochwasty, przegrywa w karty własny zakład. Aby poprawić swą opłakaną sytuację finansową mężczyzna postanawia ożenić się z bogatą panną Pronią. Kłopot w tym, że propozycję matrymonialną składa również pięknej, lecz ubogiej pannie Hali. Mądrość ludowa słusznie powiada: trzymając jednocześnie dwie sroki za ogon nie złapiesz żadnej. Kostiumowa komedia, przesycona nowomodnymi makaronizmami oraz niepowtarzalnym, trochę sarkastycznym humorem ukraińskim. Oryginalna ścieżka dźwiękowa, przechowywana w filmowym archiwum w Mariupolu, dopiero niedawno została odnaleziona przez konserwatorów Centrum Ołeksandra Dowżenko. Malownicze obrazy Kijowa, barwne stroje historyczne oraz wspaniała kreacja aktorska pozwalają posmakować klimatu pełnej intryg epoki, rozśmieszając do łez. Jest to jedna z nielicznych komedii w historii filmu ukraińskiego, stanowiąca wyjątkową perłę kinematografii.

Wiktor Iwanow

Urodzony 31 stycznia 1909 we wsi Kozjatyn. Ukraiński pisarz, reżyser i scenarzysta - głównie filmów komediowych. Ukończył pracownię Siergieja Eisensteina na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii w Moskwie. W czasie II Wojny Światowej walczył w szeregach Armii Czerwonej, gdzie został ciężko ranny. Po wojnie podejmował pracę w kilku studiach filmowych na terenie całego Związku Radzieckiego. W 1950 roku objął posadę głównego reżysera w Instytucie Filmowym im. O. Dowżenki w Kijowie. Przez wiele lat jego autorskie filmy były zabraniane, ciesząc się jednocześnie przychylnością widza. Największe dzieło Iwanowa Dwie sroki za ogon zostało uznane za najgorszy film 1961 roku - dopiero po 40 latach doceniono niezwykły talent twórczy reżysera. Zmarł 18 czerwca 1981 roku w Kijowie.

Filmografia:

1958 – Sto tysięcy/ Сто тисяч/ Hundred thousand

1961 – Dwie sroki za ogon / За двома зайцями / Chasing Two Hares

1965 – Klucze do nieba / Ключі від неба/ Keys to the sky

1971 – Wesołe Żabokrycze /Веселі жабокричі / Funny Zhabokrich

1973 – Ani puchu, ani pierza / Ні пуху, ні пера/ No fluff no feathers

za dwoma zającami 3



Share This:

facebooktwittergoogle_pluslinkedin